Vergulden met Annie Sloan
Vergulden met Annie Sloan

Vergulden of gilding is het versieren en decoreren met goud zilver of andere kleuren. U kunt dat op twee manieren doen , met loose leaf of met gilding wax. De meest gebruikte kleuren voor gilding zijn, zilver, goud, brons en koper. De metaal kleuren dus.

Vergulden met Annie Sloan hoe doe je dat?

Vergulden is één van de vele mooie technieken die je kan doen met Annie Sloan. We hebben op de site al aandacht besteed aan hoe je moet werken met Dark wax, transfer, decoupage, distressing al deze technieken staan beschreven op onze pagina verftechnieken. Vandaag willen we u uitleggen hoe u met Brass Leaf en Aluminium Leaf moet werken van Annie Sloan. Op bijgaande foto ziet u hoe een spiegel is gedaan met Old White, Dark wax en brass leaf en wat voor geweldig mooi resultaat dat geeft.

Vergulden stap 1 

Bij iedere techniek volgt u eerst onze gebruiksaanwijzing. Eerst het houtwerk ontvetten, daarna twee keer dun verven en na de laatste keer verven uw meubelstuk twaalf uur laten drogen om zeker te weten dat het volledig droog is.

Vergulden stap 2

U brengt op de plaats waar u wilt vergulden de Gold Size aan en laat deze enige tijd drogen. Daarna legt u de Aluminium Leaf of Brass Leaf, let op deze is flinterdun, op de gold size. Met een dunne penseel breekt u bij de randjes de leaf af. Waardoor het gehele figuur of belijning is bedekt. Als tip begin altijd bovenaan en werk met een stevig penseel naar beneden om het folie op zijn plaats te drukken. Als u alles heeft aangebracht laat u het even drogen.

Vergulden stap 3

Om een extra mooi effect te krijgen is het leuk om bijvoorbeeld de brass leaf niet alleen af te werken met Clear Wax, maar om dat te doen in combinatie met Dark Wax. Hierdoor krijgt het een diepere kleur en lijkt het oud brons. De techniek is niet heel erg moeilijk, maar geeft een heel bijzonder effect omdat je hiermee houtwerk een uitstraling kunt geven van edelmetaal. Annie Sloan verf heeft eindeloze mogelijkheden. Heel veel voorbeelden kunt u bekijken op Facebook of Pinterest, u kunt daarvoor onderstaande links gebruiken. Maar ook op onze pagina Meubels met Chalk Paint staan geweldig mooie foto's. Wij wensen u veel verf plezier. U kunt ook heel veel informatie en voorbeelden bekijken van verzilveren en vergulden of guilding op:

Vergulden met Annie Sloan
Vergulden met Annie Sloan
Vergulden met Annie Sloan
Vergulden met Annie Sloan

Bijgaand project is gedaan door Yvonne met een geweldige beschrijving stap voor stap. Als leerproject heb ik dit kastje gekocht. Eerste laag, Arles. Tweede laag, Napoleonic Blue. Randen licht doorgeschuurd. Voor het eerst delen verguld, daarom ook gekozen voor Arles als ondergrond, leek me mooi combineren met het goud. Tot slot gewaxed met soft wax, bij de vergulde delen ook Dark wax gebruikt (met dank aan Jayne voor het advies). Het was een gewaagd projectje, maar ik vind het resultaat wel vrolijk. Kastje is niet voor ons eigen interieur bedoeld, was puur iets om van te leren m.b.t. combineren van kleuren en vergulden. Hartelijke groeten,  Yvonne.

Vergulden of gilding met gilding wax

Met gilding wax kunt u de mooiste dingen maken. Op meubels maar ook op 3d kaarten of in uw scrapbook. Wij hebben een speciale pagina gemaakt die u deze mogelijkheden laat zien en die kunt u hier vinden.

Shop nu alles om te verzilveren of te vergulden