12 resultaten - huidige 1 to 9.
Sorteer op:
Toon:

Wit is een achromatische kleur, de helderste van alle kleuren. Wit licht kan bestaan uit een mengsel van verschillende spectrale kleuren van zichtbaar licht. Maar technisch gezien zijn wit geen kleur, het zijn nuances. Wit versterkt kleuren. De witte kleuren Van Gogh Olieverf zijn verkrijgbaar in 40 ml en 200 ml. In zowel dekkende als halfdekkende kleuren.

De witte kleuren Van Gogh Olieverf zijn:

  • Van Gogh Olieverf 104 Zinkwit (Saffloerolie)
  • Van Gogh Olieverf 105 Titaanwit (Saffloerolie)
  • Van Gogh Olieverf 118 Titaanwit (Lijnolie)

Titaanwit is een dekkende wit, zinkwit is juist transparant. Daarnaast zijn er bij Van Gogh twee soorten titaanwit, Je hebt bijvoorbeeld Titaanwit met saffloerolie en de Titaanwit met lijnoliie

Wat is het verschil tussen Saffloerolie en lijnolie

Saffloerolie wordt geperst uit de zaden van de safíloerdistel en is een zogenaamde half drogende olie. Deze olie heeft in de loop van de tijd de veel duurdere papaverolie voor een groot deel vervangen. Chemisch zijn beide oliën vrijwel identiek en daarmee voor kunstschildertoepassingen vergelijkbaar Saffloerolie vergeelt minder dan lijnolie, maar de droogtijd is langer en de olie vormt een verffilm met andere eigenschappen dan bij lijnolie. Het gebruik van wit op basis van saffloerolie kan bij een gelaagde opbouw van een schilderij, waarbij het een onderlaag vormt voor kleuren op basis van lijnolie, de oorzaak zijn van verschijnselen zoals craquelé of zelfs onthechting van bovenliggende verflagen. Het is daarom aan te raden om het gebruik van witte verf op basis van saffloerolie te beperken tot de eindfase van het schilderij. Lijnolie wordt verkregen uit de zaden van de vlasspar en is al meer dan vijfhonderd jaar het belangrijkste bindmiddel van olieverf. Het is een zogenaamde drogende olie Andere oliën geven een minder duurzame verflaag, kunnen sterk verdonkeren of hebben een veel te lange droogtijd. Een olie die voor elke gewenste eigenschap optimaal is bestaat helaas niet, maar lijnolie heeft door de eeuwen heen bewezen de beste combinatie van eigenschappen te hebben.