Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zaterdag

+31332462244

Oude meubels opknappen alle technieken die u daarvoor kunt gebruiken

Wilt u advies over het opknappen van meubels kom naar The Shabby Shed. Wij zijn zes dagen per week open en helpen u graag om van uw meubels iets bijzonders te maken. Kunt u niet komen naar onze winkel komen ? Wij hebben voor alle technieken op onze homepage een handleiding staan die u gratis kunt downloaden. Daar staat stap voor stap in beschreven wat u moet doen. Komt u er niet uit ? Neem dan contact met ons op dan helpen wij u. Dat kan op 033-2462244. Wij willen graag samen met u van ieder meubelstuk iets bijzonders maken.

Oude meubels opknappen, daar hebben wij al ruim tien jaar ervaring mee. Die willen wij graag met u delen, want het opknappen van oude meubels is helemaal niet zo moeilijk en je kan dat met een groot aantal technieken doen. Al die technieken gaan we met u doornemen zodat u de mooiste meubels zelf kunt maken. Wij laten u ook een groot aantal voorbeelden zien van opgeknapte meubels. En laten u de verschillende technieken zien.

Waar kan je oude meubels op de kop tikken

Het makkelijkste is in een kringloopwinkel. ga dan naar gemeentes waar de levensstandaard hoog is. Daar is véél aanbod en weinig vraag. Zo kun je dus oude meubels op de kop tikken voor een redelijke prijs van hoge kwaliteit. In grote gemeentes is vaak veel vraag, daardoor is het aanbod beperkt en de prijs te hoog. Je kan natuurlijk ook kijken op de brocante groepen op Facebook en op marktplaats, maar onze ervaring is dat de prijs daar te hoog is.

Wat ga ik met mijn oude kast doen

Dat is geheel afhankelijk of het onbehandeld hout is ( geschuurd of niet) als het onbehandeld hout is willen wij u met onderstaande foto's graag laten zien wat je allemaal kan doen met Verniswas van Polyvine. De Verniswas van Polyvine is verkrijgbaar in een aantal kleuren die u hier kunt vinden. Polyvine Verniswas breng je dun aan met een Verniskwast en breng geen lagen met de kwast over elkaar aan want dan zal je kleurverschil zien. Na de eerste laag wrijf je het na twee minuten intrekken goed uit met een witte doek. En laat het een uur tot twee uur drogen. Ben je tevreden over het resultaat dan schuur je het licht op. De vezels van het hout komen iets omhoog door het vocht en die schuur je met fijn schuurpapier weg. Dan breng je een 2e laag aan en gebruik je Kleurloos. Of als je het nog donkerder of lichter wilt afhankelijk van de kleur een 2e laag van je kleur. Wij raden aan om 3 lagen Verniswas aan te brengen.

Verniswas kan je gebruiken op onbehandeld hout, dus ook op je geschuurde trap of vloer. Wel raden wij aan om het dan af te werken met Decorateursvernis of Vloervernis.

oude meubels opknappen

oude meubels opknappen


Links ziet u een Brasserie waar alle meubels zijn afgewerkt met Verniswas Gouden Den en één laag Kleurloos. Rechts een tafel gedaan met Verniswas Notelaar. Uiteraard zal de kleur anders zijn bij licht hout dan bij donker hout. Hier kunt u rekening mee houden door de Verniswas te verdunnen met Kleurloze Verniswas.

oude meubels opknappen

oude meubels opknappen


Links een vloer gedaan met Verniswas Wit ( 2 lagen) en daarna iets opgeschuurd en afgewerkt met Polyvine Vloervernis. Rechts ziet u dat de bovenste keukenkastjes allemaal zijn gedaan met Verniswas zwart.

Geverfde of gelakte ( afgewerkte) Meubels opknappen

Eerst maak je hem helemaal schoon en ga je hem goed ontvetten. Ontvet het met ST Marc, doe dat met een witte doek. Dan kan je zien of de kast nog vuil afgeeft. Blijft de doek wit kan je stoppen, anders moet je net zo lang doorgaan tot het geen vuil meer afgeeft en dan gaan we aan de slag. Je kan het gewoon simpel doen zoals je hieronder ziet. Een kast een kleurtje geven. Nieuwe knopjes en een stencil erop en je hebt al een mega transformatie.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Bij het opknappen van oude meubels is de basis altijd hetzelfde. Goed ontvetten. Daarna 2 keer dun verven en dan twaalf uur laten drogen. Lees goed onze gebruiksaanwijzing en volg die simpele basisstappen. Als de verf droog is dan kan je beginnen met verschillende technieken. We gaan beginnen met distressing of zoals ze het in Nederlands noemen doorschuren. Als je geen technieken wilt en tevreden bent met het resultaat wax je de kast gewoon af met Soft Wax en ben je klaar.

Oude meubels opknappen met distressing

Distressing is het ouder maken van een meubelstuk en het een verweerde look geven. Je gaat heel subtiel uw meubelstuk schuren, op de hoekjes, randen, de bodems van de poten, knoppen en handgrepen, alle plaatsen waar je normaal wat slijtage zou zien. Dat zorgt dat het er heel natuurlijk uit ziet. Om het een extra effect te geven kan je er ook voor kiezen om de eerste laag verf een lichtere kleur te geven ( dat doe je bijvoorbeeld door het te verdunnen met Pure White). De 2e laag breng je aan in de originele kleur. Als je dan gaat doorschuren komt de lichtere kleur, die van hetzelfde pigment is naar boven en krijg je een heel erg mooi effect.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Oude meubels opknappen met Annie Sloan wax

De Annie Sloan waxen geven allemaal een ander effect. Zo heb je de witte wax, die laat een dun laagje wit kleurpigment op de verf na. Dat geeft een mooi effect op vooral donkere kleuren. De Black wax gebruik je om een speciale industriële look mee te maken. En de Dark Wax gebruik je om een oude look te creëren.  Dark Wax en Black Wax moet u nooit direct aanbrengen op de Chalk Paint. Als u Dark Wax of Black Wax aanbrengt op de Annie Sloan Chalk Paint trekt het direct in de verf en heeft u geen controle over de juiste donkere kleurstelling die u wilt bereiken op de verf. Het is daarom belangrijk om eerst Soft Wax aan te brengen, zodat u een vettige ondergrond heeft waardoor u de Dark Wax kunt verspreiden en op een goede manier kunt aanbrengen. Eventueel teveel aangebrachte Dark Wax kunt u verwijderen door met een katoenen laken (met wat Soft Wax) de Dark Wax er af te vegen.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Op bovenstaande voorbeelden kunt u zien hoe je met Dark Wax een oude look kunt creëren. Dark Wax gebruik je vaak op een beperkt aantal plaatsen. In tegenstelling tot Black En White Wax wat we u in onderstaande voorbeelden laten zien

Oude Meubels opknappen alle tips en trucs die je nodig hebt

Oude Meubels opknappen alle tips en trucs die je nodig hebt


Je kan natuurlijk ook je meubels afwerken met Annie Sloan Craqueleur. Als je de Craqueleur hebt aangebracht kies dan heel goed met welke kleur wax je het wilt inkleuren. Zoals je ziet links is het gedaan met Dark Wax en rechts met White wax. Beiden de beste keus bij de kleur.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Linksboven ziet u een kastje wat behandeld is met Black Wax. Het is de kleur Amsterdam Green die zo een hele andere uitstraling heeft gekregen. Het rechter kastje is Annie Sloan Chalk Paint French Linen met Black Wax.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Op de linker foto boven ziet u wat White Wax doet op blauw. Op de rechterfoto ziet u onder de originele kleur en het bovenste stuk is gedaan met White Wax. 

Speciale technieken om oude meubels op te knappen

De basis technieken om oude meubels op te knappen weet u nu allemaal. Nu kan je natuurlijk veel verder gaan en met wat moeilijkere technieken aan de slag gaan. Ook daar willen wij u graag een aantal voorbeelden van laten zien.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Een paar mooie sjablonen en je maakt je kast of stoel helemaal af. Wij verkopen meer dan 175 sjablonen dus u heeft alle keus. Hoe u sjablonen moet aanbrengen kunt u lezen in de handleiding.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Soms hoef je het helemaal niet moeilijk te maken en is een hele simpele oplossing voldoende. Oude meubels opknappen hoef je niet altijd te doen door ze te verven. Links boven ziet u een tafel die alleen is behandeld met Zwarte Verniswas. En rechts een meubelstuk wat alleen is afgewerkt met Verniswas kleurloos. Zo is het hout optimaal beschermd en krijgt u geen vlekken of kringen maar heeft u wel iets nieuws.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Je kan natuurlijk ook hele speciale dingen doen en je meubelstuk bewerken met Gilding Wax zoals Bea met haar bed heeft gedaan. Of je hele oude badkuip bewerken met transfer leaf. Met Annie Sloan zijn de mogelijkheden voor het opknappen van oude meubels eindeloos.

Oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen


Bovenstaande foto's zijn van twee verschillende echte Annie Sloaners. De techniek die hier is toegepast heet transfer. De handleiding hoe u dat moet doen staat op onze site. Wat is het gaaf als je man muziekles geeft en je kan van een oude tafel dit maken zodat hij iets heel speciaals heeft. De rechter foto is een oude keuken tafel waarbij dit er met transfer is opgezet. Daarna craqueleur er overheen en afgewerkt met Dark Wax. Deze twee voorbeelden geven aan dat als u meubels wilt opknappen dat je ook verschillende technieken met elkaar kunt combineren. Wij hopen dat u inspiratie heeft opgedaan om uw meubels op te knappen. Wij helpen u daar graag bij. 

Oude meubels opknappen en afwerken

Je kan geverfde meubels afwerken met Soft Wax. Of een combinatie van verschillende waxen zoals je boven hebt gelezen. Je kan geverfde meubels ook afwerken met een speciale vernis van Polyvine. Deze vernis geeft een extra mat effect en is uitermate duurzaam. Voor intensief gebruik raden wij dat absoluut aan.

Meer voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint

Op onze pagina meubels met Chalk Paint ™ van Annie Sloan  kunt u een groot aantal voorbeelden vinden wat mensen allemaal doen met Annie Sloan Chalk Paint. Het leuke van deze pagina, maar ook van onze Facebookpagina en Pinterest is dat het foto's zijn van klanten en bij de meeste foto's kunt u zien hoe het meubelstuk was en hoe het geworden is met Annie Sloan Chalk Paint. Lees altijd eerst onze gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Als u dat gedaan heeft kunt u rustig bestellen.  

Oude meubels opknappen is na het lezen van onze pagina voor iedereen mogelijk