Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook

Wij krijgen enorm vaak de vraag dat mensen iets willen verven, maar dat ze het blad in een houtlook willen laten. Nou kan je van alles doen met de verschillende soorten wax om een hout look te maken. Maar het kan ook veel makkelijker.

Blad alleen afwerken

Als je het blad alleen afwerkt met decorateursvernis dan blijft de kleur van het blad precies hoe jij het hebt opgeschuurd en zal de kleur niet veranderen. Wel heb je het watervast gemaakt en kan je het goed en intensief gebruiken. Wat zeker voor bladen van tafels erg belangrijk is. Maar soms willen mensen juist een andere kleur omdat het licht grenen is of steigerhout en zouden ze graag een donkerdere kleur willen maken van het blad. Dat kan uiteraard ook.

Blad afwerken met Verniswas

Allereerst moet je er van bewust zijn dat het hout, dus de kleur van het hout bepaald hoe het eruit gaat zien. Stem daar ook je keuze op af. Want op Licht Grenen zal het er anders uitzien dan op Donker Eiken. Verniswas is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Voorbeelden hoe je het kan afwerken met verniswas

 • Zorg dat ruw hout eerst geschuurd is en maak het stof vrij
 • Breng een dunne laag Verniswas aan van de kleur die je wilt met een vernis kwast en doe dat in kleine oppervlakken, het trekt snel in het hout.
 • Wrijf het gelijk uit met een katoenen doek.
 • Na een uurtje drogen schuur het op met een fijne korrel tot je geen vezels van het hout meer kan voelen.
 • Ben je tevreden met de kleur, dan breng je een 2e en 3e laag transparant aan met een droogtijd tussen de lagen van 2 uur.
 • Wil je het donkerder dan breng je nogmaals een laag aan van de kleur die je hebt gekozen, goed uitwrijven. Tevreden dan breng je na 2 uur de laatste laag transparant aan.
 • Zorg altijd dat je minimaal drie lagen aanbrengt voor het maximale resultaat en om te zorgen dat het extreem sterk is.

Tafelblad met Polyvine Verniswas zwart, taupe ,grijs en wit en afgewerkt met Verniswas kleurloos, u kunt de tafel bekijken in onze winkel.(rechts) Deze eikenhouten tafel is behandeld met Polyvine Verniswas. De verschillende kleuren Verniswas kun je met elkaar mengen. Hier is de kleur notelaar met grijs gemengd, en zijn er 2 lagen aangebracht. Zo past de tafel qua kleur goed bij oude fruitkistjes. Voor extra bescherming is het goed om nog een laag Polyvine Verniswas kleurloos aan te brengen.

Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook

Deze tafel is gedaan met Polyvine Verniswas wit. Verder ziet u een eettafel die is behandeld met 3 kleuren Polyvine Verniswas: notelaar en grijs met elkaar gemengd. En daarna nog kleurloos voor extra bescherming.

Blad behandelen met kleur beits

Als je het blad gaat bewerken met Kleurbeits dan kan je op een simpele manier het hout de kleur meegeven die je zelf wilt. In onze winkel kan je de voorbeelden zien maar ze staan ook op onze webshop. Je kan dat doen in de kleuren:

 • Mahonie
 • Teak
 • Red Wood
 • Rose Wood
 • Walnut
 • Eiken
 • Licht Eiken
 • Grenen
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook

De beits is echt heel erg makkelijk om te verwerken en is waterbestendig. Je kan het blad dus normaal en goed gebruiken. Je kan dit uiteraard ook toepassen op je buitenmeubels. Op deze manier kan je dus toch werken met Annie Sloan maar als extra alternatief ook het industriële zo laten dat het hout mooi intact blijft. Het Leuke bij beits is dat je de houtnerf erg goed en mooi blijft zien. Nog sterker het zal het accentueren. De beits is verkrijgbaar in verschillende verpakkingseenheden. Dus je kan ook alleen beits kopen voor bv enkel je tafelblad.

Je tafelblad bewerken met donkere wax of verniswas zwart

Dat zijn twee verschillende manieren waarop je de tafel kan verouderen. De dark wax moet je altijd nabehandelen met Annie Sloan Soft Wax anders zal het vettig blijven. Dat is niet zo als je het doet met Polyvine Verniswas. Dat is ook sterker en sluit beter af. Maar Dark Wax geeft wel een heel gaaf effect maar heeft dus ook nadelen.

Hoe geef ik mijn tafel een houtlook
Hoe geef ik mijn tafel een houtlook

Shop de bovenvermelde producten in de volgende categorieën