Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren

Kleuren mengen en zelf maken zo leuk om te doen

Maak je eigen kleuren door primaire, secundaire en tertiaire kleuren te mengen. Maar wat zijn de primaire kleuren, wat zijn de secundaire kleuren, wat zijn de tertiaire kleuren. Hoe kan je die mengen. Hoe maak je je eigen kleuren. Hoe kan je een kleur donkerder of lichter maken. We leggen het u allemaal uit. Dit kan je doen met Annie Sloan Chalk Paint en Amsterdam Acrylverf wat we beiden verkopen.

Wat zijn de primaire kleuren

Primaire kleuren is een set van kleuren die je in de kleurendriehoek bovenin en links en rechts onderin ziet. Het zijn de kleuren waarmee je de secundaire kleuren kunt maken. Primaire kleuren hebben één eigenschap je kan ze niet zelf maken door te mengen. Primaire kleuren bestaan uit ongemengde pigmenten en zijn de bron van alle andere kleuren. De primaire kleuren zijn:

Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.

Wat zijn de secundaire kleuren

Wij leggen u uit hoe je de secundaire kleuren zelf kunt maken.

Hoe maak je de kleur groen

De kleur groen maak je door het mengen van de primaire kleuren blauw en geel met elkaar te mengen in gelijke delen

Hoe maak je de kleur paars

De kleur paars krijg je door het mengen van de primaire kleuren rood en blauw in gelijke delen

Hoe maak je de kleur oranje

De kleur oranje krijg je door het mengen van de primaire kleuren geel en rood in gelijke delen

Dit zijn de secundaire kleuren, dit zijn kleurencombinaties die ontstaan door de gelijke vermenigvuldiging van twee primaire kleuren. Er zijn dus drie secundaire kleuren, groen, oranje en paars. De verhouding van primaire kleuren die je gebruikt wanneer je mengt bepaalt de uiteindelijke tint van de secundaire kleuren en zijn afgeleid van het mengen van gelijke hoeveelheden van twee primaire kleuren tegelijk. Om een unieke kleur te krijgen of om de kleur van je kleurmelanges te verfijnen, kun je eenvoudig met de verhoudingen spelen. Bijvoorbeeld 1 deel rood combineert met 1 deel blauw, ontstaat er één tint paars, terwijl het combineren van 1 deel rood met 2 delen blauw een donkerdere, meer blauw getinte tint paars creëert.

Wat zijn de tertiaire kleuren en hoe maak je die

De tertiaire kleuren zijn de combinaties van primaire en secundaire kleuren Je maakt ze door gelijke delen van een primaire en een secundaire kleur te mengen. Op een kleurenwiel bevinden tertiaire kleuren zich tussen primaire en secundaire kleuren. Er zijn zes tertiaire kleuren

Roodoranje

De tertiaire kleur roodoranje maak je dus door de primaire kleur rood te mengen met de secundaire kleur oranje. Beiden in gelijke delen.

Geeloranje

De tertiaire kleur geeloranje maak je dus door de primaire kleur geel te mengen met de secundaire kleur oranje. Beiden in gelijke delen.

Geelgroen

De tertiaire kleur geelgroen maak je dus door de primaire kleur geel te mengen met de secundaire kleur groen. Beiden in gelijke delen.

Blauwgroen

De tertiaire kleur blauwgroen maak je dus door de primaire kleur blauw te mengen met de secundaire kleur groen. Beiden in gelijke delen.

Blauwpaars

De tertiaire kleur blauwpaars maak je dus door de primaire kleur blauw te mengen met de secundaire kleur paars. Beiden in gelijke delen.

Roodpaars

De tertiaire kleur Roodpaars maak je dus door de primaire kleur rood te mengen met de secundaire kleur paars. Beiden in gelijke delen.

De tertiaire kleuren hebben namen bijvoorbeeld groenblauw is turkoois of teal, geelgroen is lentegroen genoemd, oranjegeel is amber, roodoranje is de kleur vermiljoen, paarsrood is magente en blauwpaars is violet.

Wat is een kleurtint en wat is een kleurtoon

Voeg wit toe aan kleuren en je krijgt een tint en door grijs toe te voegen aan een kleur, krijg je een toon.

Hoe maak je kleuren lichter

Alle kleuren, zowel primaire, secundaire en tertaire kleuren maak je lichter door zuiver wit toe te voegen. Wil je de kleur lichter maken en iets vergrijzen, dan voeg je off white toe. Neem wel een off white kleur waar geen geel of roze kleurpigment inzit. Gebruik geen kleur wit met geel erin, dat zal de kleur wezenlijk veranderen. Bij Annie Sloan gebruik je Annie Sloan Pure White en bij Amsterdam Acrylverf Zinkwit.

Welke mogelijkheden heb je met het mengen van kleuren

 • Wil je rood donkerder maken dan voeg je groen toe
 • Roze maak je door paars en wit te maken
 • Maak rood warmer dan meng je rood en oranje
 • Door off white toe te voegen aan groen krijg je salie groen
 • Door geel en wit toe te voegen aan groen krijg je limoen groen
 • Door blauw en wit toe te voegen aan groen krijg je mint groen
 • Door rood toe te voegen aan groen krijg je donkergroen
 • Door de tertiaire kleur paars blauw te mengen met wit krijg je lila
 • Geel maak je donkerder door door paars toe te voegen
 • Meng geel met oranje en je krijgt zonsopgang geel
 • Meng oranje geel met geel en je krijgt warm geel
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren

Verflkleuren mengen

Om te beginnen mengen we geel met blauw, blauw met rood en rood met geel. Dan krijgen we respectievelijk groen, violet en oranje. ( foto 1). Wanneer we vervolgens de kleuren die in de zes kleurencirkel naast elkaar liggen mengen, krijgen we zes nieuwe kleuren ( foto 2)

De kleurencirkel met 24 kleuren bevat diverse gele, groene, blauwe kleuren en zo verder. Er zijn gele kleuren met een rode tint en gele kleuren met een blauwe tint, violet aan de blauwe kant en violet aan de rode kant. Door de kleuren die naast elkaar liggen te mengen kan je de kleurencirkel oneindig groter maken en nieuwe tinten creëren. De kleurgebieden lopen mooi in elkaar over.(foto 1)

Verfkleuren mengen met wit of zwart

Door de kleuren die naast elkaar liggen met elkaar te mengen kan de cirkel weer worden uitgebreid met wit, zwart of grijs kunnen helderheid en verzadiging van elke kleurtoon natuurlijk veranderd worden.(foto 2)

Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren
Wat zijn primaire - secundaire en tertiaire kleuren

Kleuren maken met kleurpigmenten

Wij verkopen 25 verschillende kleurpigmenten waarmee u ook zelf kleuren kunt maken of mengen. De kleurpigmenten zijn speciaal voor water gedragen verf zoals, latex, Annie Sloan Chalk Paint, krijtverf, kalkverf of acrylverf. Het is superhoogwaardig pigment dat speciaal is samengesteld om een superieure kleurverzadiging te geven. Het is een zeer geconcentreerde kleurstof die kan worden gebruikt met alle producten op waterbasis.  Het bevat een mengsel van organische pigmenten gedispergeerd in een mengsel van oppervlakte actieve stof, bevochtigingsmiddel, conserveermiddel en water. Het pigmentgehalte is ongeveer 50%. Alle kleurpigmenten zijn onderling mengbaar om elke kleur of tint te maken.

Shop de bovenvermelde producten in de volgende categorieën