Wat is Craquelé
Wat is Craquelé

Wat is Craquelé en hoe maak je dat

Wat is Craquelé, en hoe doe je dat. Craquelé zijn barsten of scheuren die ontstaan in de toplaag van vernis of verf. Niet te verwarren met Craqueleur of Craquelure dat zijn andere technieken. Maar dat zullen wij u later uitleggen. Craquelé is iets wat vanuit zichzelf kan ontstaan door ouderdom. Maar het is ook een techniek die men veel gebruikt voor het ouder maken van meubels of schilderijen waarbij het lijkt dat het oud is maar dat is niet zo. Craquelé kan een behoorlijk heftig effect geven, daarom moet je het niet toepassen op grote meubelstukken, maar bij voorkeur op kleine meubelstukken. Je brengt eerst een verflaag aan op waterbasis wat je goed laat drogen. Daarna breng je het craquelé aan. Doe dat met een synthetische kwast. Laat die een tijdje drogen. Waarna je de toplaag van de verf aan brengt. Als die gaat drogen zullen er barsten ontstaan in de verf. Door deze barsten zal de onderste kleur zichtbaar worden in de barsten. Het is dus mooi om te werken met contrast kleuren om een optimaal effect te krijgen. Zoals u op bijgaande foto kunt zien. Als je niet werkt met twee kleuren, gebruik dan een wax Dark, of Black of White afhankelijk van de kleur en wrijf die in de barstjes om deze te accentueren. Het is een simpele manier om iets heel speciaals te maken.

Wat is nu het verschil tussen Craquelé en Craqueleur of zoals men het ook wel noemt Craquelure? Craquelé breng je aan tussen de verflagen en zal wat grotere barsten veroorzaken. Craqueleur breng je als laatste aan op de verflagen en zal hele fijne barstjes veroorzaken. Beiden zijn spectaculair maar echt heel verschillend. Het zijn technieken die u meubelstuk of fotolijst iets extra’s geven en qua ouderdom kan je niet zien of het nu echt oud is, of oud gemaakt. Het is verstandig om het af te werken met een wax of vernis. Als u patina gebruikt voor de barstjes kunt u vernis gebruiken. Heeft u wax gebruikt om in te kleuren werkt u het af met Soft Wax. Wax en vernis kunnen nooit over elkaar.

Wat is Craquelé
Wat is Craquelé

Wat is Craquelure?

Craquelure zijn hele fijne barstjes (haarscheurtjes) die ontstaan in een vernislaag of verlaag door ouderdom of door een slechte behandeling, deze kunnen ook ontstaan in glazuur. Denk bijvoorbeeld aan hele oude schilderijen waar je craquelure ziet ontstaan. Dit ontstaat doordat het schilderij aan temperatuurwisseling is blootgesteld. Maar deze scheurtjes kan je ook zelf maken, waardoor het lijkt of je schilderij of verfwerk heel erg oud is. Het is een techniek die mensen steeds meer gebruiken om hun oude meubels mee te pimpen. Het is relatief simpel en niet duur, maar geeft wel een heel speciaal effect.

Hoe breng je Craquelure aan?

Craquelure kan je aanbrengen op water gedragen verf, maar ook op vernis. Bij waterverf zal de craquelure iets in de verf trekken waardoor het effect iets zal afnemen. Je gebruikt een synthetische kwast om stap 1 of basis laag aan te brengen. Die laat je 10 tot 15 minuten drogen. Waarna de 2e laag, stap 2 of toplaag aanbrengt. Die laat je drogen en er zullen hele fijne scheurtjes ontstaan. Bij sommige craquelure soorten mag je stap 2 licht verwarmen, met een haardroger om het sneller te laten drogen, bij andere niet kijk altijd even goed naar de gebruiksaanwijzing van het product. Als het helemaal droog is zie je hele fijne scheurtjes. Je kan spelen met de 2e laag door meer of minder aan te brengen. Hierdoor kan je zelf bepalen hoeveel scheurtjes er zullen ontstaan en hoe groot ze zijn. Om die te accentueren, kan je een kleur patina aanbrengen of een wax. Bij lichte kleuren gebruik je een donkere of zwarte wax, bij donkere verfkleuren gebruik je een witte wax of patina. Wrijf dat goed in de barstjes en maak dan het hele oppervlak goed schoon met een laken. Haal alle overtollige patina of wax weg zodat het alleen in de barstjes zit. Op bijgaande foto’s zie je dat je zo hele mooie dingen kunt maken.

Wat is Craquelé
Wat is Craquelé

Bestel nu uw Craquele of Craquelure

Craquelé een geweldige techniek om nieuw oud te maken