vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint
vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint

Vlekken in krijtverf kalkverf of Annie Sloan Chalk Paint hoe komt dat nu, allereerst het komt niet door de verf u zou dat gehad hebben met alle soorten krijtverf of kalkverf. Annie Sloan Chalk Paint is namelijk een ademende verf en als er bestanddelen onder de verf zitten komen die door de Chalk Paint ™ van Annie Sloan heen naar buiten. Daarom zeg ik altijd schuren en gronden is niet nodig. Nu is dat niet altijd zo, want zit er pledge op een gelakt meubels, zult u alles eerst goed moeten verwijderen en mag er niets achterblijven. Of zit de verf los zult u het uiteraard moeten opschuren.

Hoe ontstaan vlekken in de verf  

Je kan dus vlekken krijgen door olie of lijmresten wat kan een andere oorzaak zijn….teakhout, mahonie en eikenhout bevatten kleurstoffen, tannine en looizuur die in water oplosbaar zijn. Als dat hout in aanraking komt krijtverf, kalkverf of Annie Sloan Chalk Paint, wat allemaal een verf is op waterbasis trekt dit in de verf en kan dat gaan ‘bloeden’ of ‘doorslaan’: de kleurstoffen die in het hout zelf zitten, komen door de verf heen komen. Voor alle duidelijkheid dit zal gebeuren bij alle verven op waterbasis en ligt dus niet aan Annie Sloan Chalk Paint. Je ziet dit heel snel na het aanbrengen van de eerste verflaag zie je lelijke gele tot bruine vlekken en verkleuringen. Opnieuw verven helpt niet. Je kan het niet zien of dit gaat gebeuren en je moet het gewoon uit testen of dat gaat gebeuren of niet: het ene eiken kastje bloedt wel, het andere niet. Dat hangt er eigenlijk van af of het eikenhout ooit goed is ingewaterd; door een eerder contact met water zijn de looistoffen al uit het getrokken. De zogenoemde koloniale teak is een ander voorbeeld waar het ‘bloeden’ vaak optreedt, maar er zijn meer lastige houtsoorten wat dit betreft: merbau en mahonie bijvoorbeeld. Je merkt dit direct als je met een lichte kleur verf werkt. Bij andere kleuren gebeurt dit ook, maar het is alleen vaak niet zichtbaar. Een andere oorzaak kan zijn nicotine. Dat is een stof die echt vervelend is want je moet de kast enorm goed schoonmaken, want anders zal bij witte kleuren de verf geel uitslaan. Ons advies koop nooit een kast die ruikt naar nicotine.

Een gelakt meubel zal niet gaan bloeden

De lak of verf of wax sluit het hout af. Daardoor komt de verf niet meer in aanraking met bovengenoemde stoffen en kan het dus niet gaan bloeden. Het enige wat dan moet doen is het heel erg goed ontvetten met St Marc en na het ontvetten schoon maken met water en dan kunt u gaan verven.

vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint
vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint
vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint
vlekken in krijtverf - kalkverf of Chalk Paint

Vlekken in krijtverf - kalkverf of Annie Sloan Chalk Paint hoe behandel je die

Hoe het probleem ontstaat begrijpen we nu, maar nu de vraag, hoe los je dit op? Het beste is om een isolerende laag te zetten tussen het hout en de verflaag, anders blijven die kleurstoffen, soms wel een jaar later, door de verf en de vernis of was heen komen. Er zijn twee manieren om het op te lossen of te voorkomen. Breng een vernislaag aan bijvoorbeeld decorateursvernis over de verf die zal zorgen dat het niet meer in de verf kan trekken. Bij kleine bloedingen adviseren Mondial Vlekken Coating doet het zelfde als Alabastine maar is vijftig procent goedkoper, hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Hiermee kan je de lokale bloeding inspuiten en zal je het afsluiten. Twijfel je ? test het eerst of behandel het van te voren met vernis om bloeden te voorkomen. Het spreekt voor zich dat alle vlekken die op water inwerken zoals roest verkleuringen veroorzaken in Annie Sloan Chalk Paint dus behandel die eerst. Alabastine voorstrijk is een goed werkend middel en effectief, wat goed helpt. Wij hebben om het makkelijk voor u te maken Mondial vlekken Coating ook in de vorm van een spray, die is uitermate makkelijk en snel aan te brengen. Er zijn nog een aantal andere redenen hoe vlekken in verf kunnen ontstaan. Door het gebruik van een chemische ontvetter (natuurlijke verf kan hier slecht tegen) gebruik dus altijd St Marc om dit te voorkomen. Door kwasten die gestaan hebben in chemicaliën. Door roest. En een veel voorkomende waar mensen denken dat het om vlekken gaat is het overmatig aanbrengen van de wax. Hierover kunt u alles lezen op onze pagina vlekkerig na het aanbrengen van Soft Wax. Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint. Lees altijd eerst onze gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Als u dat gedaan heeft kunt u rustig bestellen.

Vlekken in krijtverf hoe die ontstaan en hoe je kan behandelen