meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Meubels verven met whitewash alle mogelijkheden - tips en trucs

Meubels verven met whitewash. Dat kunt u doen op een aantal manieren. Wij willen allen met u doornemen zodat u een juiste keus kunt maken op welke wijze u white wash wilt aanbrengen op uw tafel of meubels.

De historie hoe WhiteWash is ontstaan

Het eerste bekende gebruik van de term Whitewash is van 1591 in Engeland. In London het was verplicht dat mensen hun huizen, zelfs de rieten daken, witten als ze werden gebruikt voor dakbedekking, meestal als voorzorgsmaatregel tegen brand. Traditionele Whitewash wordt gemaakt door kalkpoeder te mengen met water maar verschillende andere additieven worden soms gebruikt bijvoorbeeld zout. Zout wordt vaak toegevoegd om schimmel te voorkomen. Whitewash is een goedkope witte verf of coating van gekalkte kalk die werd gebruikt om snel een nette uitstraling te geven aan oppervlakken, zoals het interieur van een schuur. Whitewash werd ook gebruikt voor huizen schuren en kerken, zowel binnen als buiten om schimmelvorming aan de binnen- en buitenkant van huizen te voorkomen. Whitewash beschermde tegen vocht en extreme temperaturen. Whitewash gaf ook een waarde aan de gebouwen. Schuren en huizen kregen een eenvoudige maar strakke afwerking, waardoor ze veel aantrekkelijker werden voor de verkoop. Links op de eerste foto ziet u een vloer gedaan met een whitewash van Annie Sloan Chalk Paint Old White. Op foto twee ziet u een steigerhouten tafel die is gedaan in een colourwash. 

Wat is whitewash

Whitewash is eigenlijk niets anders dan zwaar verdunde verf. Doordat de verf zwaar is verdunt dekt het niet en blijft er een dun laagje kleurpigment op het hout of de verf liggen en blijf je de houtnerf goed zien. Hierdoor krijg je een soort wash over je meubels of steigerhout als het vocht volledig is verdampt. Eigenlijk is het woord whitewash niet volledig want je kan dit uiteraard doen met iedere kleur verf. De naam whitewash verf zie je vaak maar mensen gebruiken ook de term kalkwas, krijtwas, lime was, of ze praten over het aanbrengen van een witte waas over de verf.

Whitewash verf kan je zelf maken

Je kan dat doen met Annie Sloan Chalk Paint, maar ook met iedere soort krijtverf of kalkverf. Het is eigenlijk heel simpel. Je mengt in een verhouding tussen 1 op 1 en 1 op 2. Je kan daar iedere water gedragen verf voor gebruiken.

meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Maak whitewash verf zelf dat is veel goedkoper

Bespaar jezelf eerst maar de 20 Euro om whitewash te kopen. Met een proefpotje van 120 ml Annie Sloan Chalk Paint kan je alle kleuren whitewash maken dus ook bluewash of iedere andere kleur. Wat je doet je koopt een bakje bij de Action en mengt de verf met water. Wij adviseren 400 tot 500 ml met 100 gram verf. Goed roeren en je bent klaar. En je hebt je eigen whitewash gemaakt.

Hoe breng je whitewash verf aan

Whitewash kan je met een spons aanbrengen op de ontvette ondergrond. Op geschuurd hout of hout met een kleurtje is dit verreweg de makkelijkste en snelste manier. Als het ruw hout of steigerhout is gebruiken wij een kwast het liefst een blokkwast of behangkwast. Het werkt lekker snel. Maar ook een doek kan handig zijn bij bijvoorbeeld trapleuningen. Andere mensen kiezen om het aan te brengen met een schuursponsje het kan allemaal. Laat het goed drogen en beoordeel de wash of je tevreden bent, wil je hier nog iets dieper van kleur dan doe je het gewoon nog een keer. Het is eigenlijk de makkelijkste en goedkoopste manier van verven. Wel is het belangrijk om de whitewash verf af te werken. U wilt geen kringen op uw tafel of meubelstuk. Wij geven de voorkeur aan Decorateursvernis mat van Polyvine. Die is uiteraard bij ons te koop. De reden daarvoor is, het is een ijzersterke vernis. Goedkoop en geeft geen verkleuring van de Whitewash verf. Maar misschien wel het belangrijkste de vernis is ultra mat zodat je het eigenlijk niet ziet. En dat geeft toch het mooiste effect op de houtnerf.

Andere toepassing voor een Whitewash verf

Ook vloeren kunt u doen met een Whitewash verf, het enige verschil is dat u het als laatste afwerkt met drie lagen vloervernis. Dit maakt het ijzersterk. Keukens is één van de toepassing ( mits geschuurd) werk die na het aanbrengen van de Whitewash verf af met Decorateursvernis van Polyvine. Buitenmeubels kunnen uitstekend en hoeft u alleen af te werken met Verniswas. Belangrijk is dat u altijd drie lagen aanbrengt voor het maximale resultaat. ( als de kleur goed is gebruikt u lagen kleurloos). Polyvine Verniswas kunt u niet aanbrengen op chemische verf. Wel op water gedragen verf waarmee u een whitewash heeft gemaakt..

meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Whitewash aanbrengen zonder te verven

Ook dat kan maar dan doe je het met Verniswas. Verniswas is een combinatie van Was- Vernis en Lak en is verkrijgbaar in de volgende kleuren.

Whitewash aanbrengen zonder verven is veel sterker

Het grootste voordeel van het aanbrengen van Whitewash zonder verf, dus door het te doen met verniswas is, dat u het niet meer hoeft af te werken. Dat moet u bij een normale whitewash wel. U wilt geen vlekken of kringen in het hout van een druppel wijn of koffie. Bij verniswas is de afwerken ultra mat en ijzersterk. Het gaat dus sneller, want de verniswas is binnen een mum van tijd keihard. En uiteindelijk bent u misschien nog wel goedkoper uit want u heeft geen vernis of Lacquer nodig om het af te werken.

Whitewash aanbrengen met verniswas

Allereerst moet je er van bewust zijn dat het hout, dus de kleur van het hout bepaald hoe het eruit gaat zien. Stem daar ook je keuze op af. Want op Donker Grenen zal het er anders uitzien dan op Licht Grenen

  • Zorg dat ruw hout eerst goed geschuurd is en maak het stof vrij
  • Breng een dunne laag Verniswas aan van de kleur die je wilt met een vernis kwast en doe dat in kleine oppervlakken, het trekt snel in het hout.
  • Wrijf het gelijk uit met een katoenen doek.
  • Na een uurtje drogen schuur het op met een fijne korrel tot je geen vezels van het hout meer kan voelen.
  • Ben je tevreden met de kleur, dan breng je een 2e en 3e laag kleurloos aan met een droogtijd tussen de lagen van 2 uur.
  • Wil je het donkerder dan breng je nogmaals een laag aan van de kleur die je hebt gekozen, goed uitwrijven. Tevreden dan breng je na 2 uur de laatste laag transparant aan.
  • Zorg altijd dat je minimaal drie lagen aanbrengt voor het maximale resultaat en om te zorgen dat het extreem sterk is.
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Whitewash met verniswas hoeft u niet meer af te werken

Bovenstaande meubels zijn een mooi voorbeeld hoe je een meubelstuk kan doen met Polyvine Verniswas Wit en je een Whitewash kan maken. Dit kan alleen op geschuurd hout, dus geschuurde meubels, tafels, buitenhout, tafels of bijvoorbeeld steigerhout. Je brengt een dunne laag Verniswas Wit aan en laat dat een paar minuten intrekken. Daarna veeg je het schoon met een droge witte doek. De vezels van het hout zijn dan iets omhoog gekomen en die schuur je weg met fijn schuurpapier. Dit hoeft maar heel ligt. Je gaat de kleur beoordelen. Ben je tevreden dan breng je twee lagen kleurloze Verniswas aan. Wil je het witter dan breng je een 2e laag wit aan. Zo bepaal jezelf de whitewash look die je wilt hebben. Het grote voordeel van Verniswas is, zoals het woord al zegt er zit een vernis en een was doorheen ( zelfs nog een lak) waardoor het een duurzame bescherming geeft tegen vocht en kringen. Daardoor kan je het zowel binnen als buiten gebruiken.

Kies de juiste kleur om een Wash aan te brengen

Als je Polyvine verniswas aanbrengt op water gedragen verf is het mooiste effect als je bij lichte kleuren verf de donkere kleuren Verniswas kiest. Dus op een witte kleur verf zwart gebruiken voor een mooi boenwas effect. En op donkere kleuren verf de lichte kleuren boenwas om het te vervagen.

Graag laten wij u zien hoe wij een tafel behandelde met Whitewash

Eerst ziet u hoe de tafel was toen we de was er vanaf gingen schuren. Het schuren van de tafel nam in totaal 15 minuten in beslag en ziet u hoe de tafel was voor we aan de slag gingen om hem te transformeren.

meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Alle spullen hadden we klaar gezet. We wilden beginnen met de Whitewash dus de Polyvine Verniswas en een Verniskwast lagen klaar. Je moet nooit een gewone kwast gebruiken, want dan breng je het veel te dik aan. En zoals je rechts ziet gingen we één baan aanbrengen in witte Verniswas.

Als alles is aangebracht zoals je ziet op de linker foto, laat je het één minuut intrekken en dan pak je keuken papier of een laken en haal je de Verniswas die nog op het hout ligt met een droge doek er van af.

meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

In deze baan hebben wij Verniswas Taupe gebruikt en op de volgende foto ziet u het resultaat van de tafel met twee aangebrachte kleuren Verniswas en twee vlakken die we nog moeten doen.

De stappen die wij boven hebben beschreven hebben wij herhaald, met Verniswas taupe en met Verniswas zwart en op de foto's ziet u de banen van rechts naar links, Wit, Grijs, Taupe en Zwart. Toen het droog was ( zo'n 15 minuten hebben wij de hele tafel afgewerkt met Kleurloze Verniswas. Wij hebben twee lagen Kleurloos aangebracht om een optimale bescherming te hebben want deze tafel gebruiken wij voor de Annie Sloan Workshops. De reacties van klanten die vanmiddag in de winkel kwamen waren echt top. Wij hebben heel wat Verniswas verkocht vanmiddag want ze vonden het effect geweldig. En ze waren verrast dat je een zo'n goede bescherming kan hebben tegen vlekken en kringen. En je zo mooi de houtnerf blijft zien. Wij begrijpen dat, want het is ook echt een geweldig mooi product. En als extra informatie, dit kan op tafels, meubels, vloeren, trappen, buiten meubels. Want je kan het zowel binnen als buiten gebruiken. Voor keukens en vloeren raden wij wel aan een extra afwerking te gebruiken, maar daar kunnen wij u uitstekend in adviseren in de winkel. Of als u wilt bestellen, bel of mail ons even en dan helpen wij u verder.

meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash
meubels verven met whitewash

Whitewash kopen

Wij hebben nu voor u omschreven hoe u Whitewash zalf kunt maken met Whitewash verf of het kunt aanbrengen met Verniswas. Beiden zijn bij ons online te koop. Voor een Whitewash verf heeft u een 120 ml potje witte verf nodig en uiteraard de afwerking. Wil u het doen met Verniswas, dan heeft u verniswas wit nodig.

Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint. Lees altijd eerst onze gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Als u dat gedaan heeft kunt u rustig bestellen.

Bestel nu de producten om uw meubels een Whitewash te geven