Frottage Annie Sloan
Frottage Annie Sloan

Frottage is een hele mooie techniek waarmee u uw meubels iets speciaals kunt meegeven. Verven met Annie Sloan verf kan iedereen, maar frottage met Annie Sloan verf is voor mensen die iets speciaals willen maken met de decoratieve verf van Annie Sloan.

Wat is Frottage

Frottage is een Frans woord voor wrijven. Frottage is een techniek waardoor een ​​ontwerp is gemaakt door zoals met een potlood of ander tekenmateriaal zoals houtskool over een voorwerp (bijvoorbeeld een boomschors), op het papier te wrijven. De techniek is ontwikkeld door Max Ernst een Duitsland geboren kunstschilder en beeldhouwer. De Frottage techniek was ontwikkeld door Ernst in de eerste tekeningen die we kennen zijn vanuit 1925. Hij maakte honderden frottage-tekeningen in de tweede helft van 1925. Ernst liet zich inspireren door een oude houten vloer hij had gezien in een hotel in Pornic aan de Franse Atlantische kust. De structuur van de vloer (de de nerven van de planken waren geaccentueerd), inspireerde hem om een ​​stuk papier op de vloerplanken te plaatsen en de textuur vervolgens op het vel over papier te brengen en met een zacht potlood over te wrijven en de resultaten suggereren mysterieuze bossen patroon. Toen begon hij de verschillende materialen te onderzoeken die op dezelfde manier onder zijn aandacht kwamen, bijvoorbeeld bladeren en hun aderen.

Frottage in combinatie met verf

Frottage techniek kan ook met verf worden gebruikt. Frottage is een rustiek structuurlook wat vaak te zien is in oude Zweedse huizen. De frottage look is ontstaan door de oude verflaagjes die ze al jaren over al die houten interieurs hebben gebruikt en ook door de manier waarop het na verloop van tijd de verf is losgelaten. Dit geeft de verf een unieke textuur en oude look.

Hoe kan je frottage het beste aanbrengen in combinatie met verf

Eerst brengt u de grondlaag aan en we adviseren u om hiervoor onze handleiding te volgen. Als de grondlaag droog is, brengt u de 2e laag aan met een ronde kwast die u sterk verdunt met water zodat hij bijna naar beneden druipt. De grondlaag is altijd in een andere kleur dan de 2e laag die u aanbrengt. Kleuren die met deze techniek mooi tot zijn recht komen zijn kleuren die dicht bij elkaar hoor. Gebruik geen contrasterende kleuren met deze techniek. Mooie kleur voorbeelden zijn Annie Sloan Duck Egg Blue als grondlaag en de 2e laag Annie Sloan Olive, of bijvoorbeeld Annie Sloan Primer Red met als 2e laag Primer Red. Als u de 2e laag heeft aangebracht ( heel erg vochtig) dan pakt u kranten papier (groot formaat) en eerst gaat u ze kreukelen en daarna maakt u ze weer glad. Breng de natte verf altijd aan op een beperkt oppervlak ter grote van een opengeslagen krant. Druk de strak gestreken krant tegen de natte verf, wrijf met je handen over de hele krant doe dat voorzichtig.  U haalt het natte krantenpapier weg en de verf zal enorm vlekkerig zijn door de verf die de krant heeft meegenomen. Herhaal deze stappen voor het gehele oppervlak en gebruik uiteraard steeds een nieuw stuk krantenpapier. Als de verf volledig droog is werkt u het geheel uiteraard af met Annie Sloan Soft Wax. Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint. Lees altijd eerst onze gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Als u dat gedaan heeft kunt u rustig bestellen.

Voorbeelden van frottage kunt u vinden op:

Frottage Annie Sloan
Frottage Annie Sloan

Frottage een geweldige techniek die je kan gebruiken in combinatie met Annie Sloan verf