DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan
DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan

Dit kunt u vinden in het boek DIY

Misschien hebben jullie het boek Room Recipes for Style and Colour van Annie Sloan wel eens gezien. Dit is een prachtig boek waarin negen verschillende stijlen worden beschreven. Met daarbij prachtige foto’s. Dit boek boordevol inspiratie was er alleen in het Engels, en voor de niet Engels sprekende onder ons was dit een minpuntje. Maar nu is dit boek er ook in het Nederlands! Weliswaar met een andere voorkant maar met dezelfde prachtige inhoud als het boek Room Recipes. Onderstaand zullen wij voor u de negen verschillende stijlen die Annie Sloan in dit geweldige boek behandeld met u doornemen. Na kleurrecepten met Chalk Paint is dit het laatste boek van Annie Sloan DIY met decoratieve verf voor elke stijl wat ons betreft een absolute aanrader voor iedere Annie Sloan liefhebber.

Inhoud van het Annie Sloan boek DIY

Het boek begint met uitleg en kijk op stijlen en ontwerpprincipes. Daarna duiken we de negen verschillende stijlen. Te beginnen bij neoklassiek.

DIY neoklassiek

De neoklassieke stijl is een stijl die teruggrijpt op het verleden, maar er zit ook iets in van klassieke tijdloosheid en dat is nu juist de charme. ‘Klassiek’ verwijst naar kunst uit de klassieke oudheid van de Grieken en Romeinen maar ook naar China. Neoklassiek betekend  gewoon een opleving van de belangstelling voor wat wel de ‘Gouden Eeuw’ genoemd wordt. De kleuren zijn vaak sterk en nadrukkelijk. Kleuren die Annie Sloan graag gebruikt in deze stijl zijn Burgundy, Aubusson Blue, Napoleonic Blue en Old White.

DIY Traditioneel Zweeds

De Zweedse stijl staat aan de top als het gaat om het beschilderen van meubilair. Vooral de herkenbare gelaagde textuur en doorleefde uitstraling uit deze stijl hebben naar geweldige resultaten geleid. Annie Sloan vindt het mooi om lichtgroen met roze te combineren. Dat lijkt soms niet zo verstandig, maar probeer het maar eens dan zie je dat de kleuren elkaar eigenlijk heel goed aanvullen. Om het roze te maken mengt ze vaak Antoinette met Old White of Scandinavian Pink met Old White. Het groen maakt ze door Antibes Green te mengen met Old White en Aubusson Blue. Op onze pagina kleuren mengen leggen wij u uit hoe u dat allemaal moet doen.  In deze stijl hoeft er niet netjes te worden geschilderd. De ruige doorleefde uitstraling maken het geheel aantrekkelijk.

DIY Modern Retro 

De gedurfde, frisse ontwerpen van modern retro vinden wij inspirerend. Hierbij ga je dingen doen op een manier die niet gebruikelijk is maar waarmee je naar de toekomst gaat kijken. Het lijkt soms of in deze stroming alles kan, maar toch moet je zorgvuldig kiezen anders wordt het simpelweg een rommeltje. Kleuren die Annie Sloan gebruikt in deze stijl zijn Provence, Barcelona Orange, Greek Blue, English Yellow en  Graphite. Bij Modern Retro zie je vandaag dingen die je eigenlijk pas over vijftig jaar zou verwachten. Het is een vooruitstrevende stijl die niet voor iedereen is weggelegd.

DIY Bohemian

De stijl Bohemian kennen we ook wel als ‘Boho’. Het is een levendige, artistieke stijl. Bij deze stijl is het weer een uitdaging om er voor te zorgen dat er een samenhang ontstaat in plaats van een samengeraapt rommeltje. Bij deze stijl is het het leukst om verschillende voorwerpen uit diverse culturele achtergronden te gebruiken, het liefst afkomstig uit de hele wereld en uit verschillende tijdperken. Doordat er in deze stijl ook met verschillende patronen bij elkaar wordt gewerkt is het belangrijk om daarachter witte wanden of wanden in een effen kleur te hebben. Zorg daarnaast dat in alle voorwerpen dezelfde kleurtint terugkomt om een mooi geheel te vormen. Een voorbeeld van de kleuren die veel worden gebruikt zijn Antibes Green, Florence, Burgundy. Maar zo zijn er verschillende mogelijkheden met diverse kleuren paletten.

DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan
DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan
DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan
DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan

DIY Vintage Bloemen

Vintage Bloemen is de favoriete stijl van Annie Sloan. Het is een heerlijk nostalgische stijl die vervlogen tijden oproept. De stijl gaat terug naar de 19e eeuw. Maar het hoogtepunt lag in de Victoriaanse tijd. Er zijn ook recentere invloeden vooral van afbeeldingen en levendig gekleurde bloemen uit de jaren 60 en 70. Een overvloed aan bloemen is bepalend in deze stijl. Voornamelijk rozen op stof, beddenspreien, stoelen, kussens, behang of bekleding. De roos staat in het middelpunt en andere bloemenmotieven zijn hierdoor geïnspireerd. Je begrijpt dat als de rozen bepalend zijn in deze stijl, dat de verschillende rode en roze tinten veelvuldig terugkomen. Denk hierbij aan Scandinavian Pink, Burgundy, Primer Red en daarnaast zie je de groen en blauwtinten terug.

DIY France élégance

Als het op sierlijkheid aankomt dan denk je aan Fransen of het nu gaat om mode of om meubels de Fransen hebben stijl en zijn elegant. Je hebt twee soorten élégance, de eenvoudige en de rijke. De eenvoudige zie je vooral in midden Frankrijk. Het is een verfijnde subtiele stijl. Over deze stijl valt zoveel te vertellen dat wij u tekort zouden doen als wij dat zouden proberen in een paar regels. Wij raden u aan het boek aan te schaffen. Zo kunt u zich optimaal verdiepen in deze prachtige stijl.

DIY Landelijk Rustiek

Persoonlijk ben ik een liefhebber van deze stijl wij hebben deze stijl ook een beetje doorgevoerd in onze eigen boerderij. Bij Landelijk Rustiek hoort geen romantische of lieflijke Jane Austin boerderij op het platteland (Dat is meer een bloemen stijl). Deze stijl wordt bepaald door plattelandshuizen, jacht- en vissershuizen en niet in de laatste plaats door de woningen van de boeren arbeiders op het platteland. De meubels en inrichting zijn in een Landelijke Rustieke stijl en zijn vaak versleten of zichtbaar gebruikt. Ze komen vaak uit bakkerijen, smederijen, koeienstallen of schuren. Deze stijl is heel diep geworteld in Noord- Amerika. De Landelijk Rustieke stijl wordt gedomineerd door een simpel palet van sterke primaire kleuren. Dat komt omdat de mensen op het platteland die kant en klare pigmenten tot hun beschikking hadden. Wat je dus veel zag is wit kalk, dat is nu voor ons Old White en de donkere krachtige groentinten, diep blauw, bruin rood (Primer Red) of oranje (Barcelona Orange).

DIY Kust

Het terugbrengen van de sfeer van de kust in huis is licht, fris en zonnig. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Verwijzingen naar de zeevaart en niet te vergeten marine blauw nemen we natuurlijk ook mee. Zee kleuren zijn vaak fletse, verbleekte, witte, blauwe en groene tinten. Maar als je echt durft kun je je ook laten inspireren door de kleuren van oceanen en tropische zeeën of zelfs de zandkleuren en het grijs van drijfhout, dit is een geweldige stijl voor spontane mensen. Ga strandjutten en zoek naar oesters, mosselschelpen, kwallen, oude touwen, drijfhout, oud hout, zeegras, kleine en grote stenen en creëer je eigen stijl van de kust in huis. De kleuren die inspireren zijn rood, wit, vaal geel en vooral veel grijs en natuurlijk zeeblauw.

DIY Pakhuisstijl

De pakhuisstijl is begonnen met kunstenaars en ontwerpers die eind jaren 60 in New York en Londen in de oude pakhuizen en fabrieken woonden. Het is een ruige, luxe, beetje beschadigd is oke, verfijnde stijl. Deze stijl kun je niet echt lieflijk of charmant noemen, hij is functioneel en biedt een universeel kader waarin de eenvoud van de inrichting er voor zorgt dat je je op de vormen richt. De pakhuiskleuren zijn French Linen, English Yellow, Graphite, Emperors Silk en Paris Grey. Deze stijl zie je de laatste tijd ook veelvuldig terugkomen in Nederland. Dat komt omdat in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in een rap tempo oude fabrieken worden omgebouwd naar appartementen en deze zijn bij de liefhebbers van de pakhuisstijl zeer in trek.

DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan
DIY met decoratieve verf voor elke stijl van Annie Sloan

Shop DIY met decoratieve verf voor elke stijl of één van de andere Annie Sloan boeken